Totalrenovering av fasad

Att äga en massa fina designmöbler som är ihop parade till ett vackert rum är inte speciellt roligt om huset ser hemskt ut på utsidan, där är det fasadens skick som spelar roll.

Att fixa till trä-fasaden är dock inte alltid lika enkelt som att ta och passa ihop färger. Här kan tekniska beslut vara viktigare, hur mycket behöver göras för att höja fasadens skick, måste hela fasaden bytas ut eller räcker det med att måla. Och om det räcker med bara måla om vilken färg väljer man då? Ibland kan det bara vara ytlig algväxt som stör bilden av huset, då kan det räcka med att tvätta fasaden.

man som renoverar fasaden

Är man inte alls insatt i området är det första man bör göra att ta in någon för konsultation, någon som kan se om det finns plankor som är murkna eller som av någon annan anledning behöver bytas ut. När du väl kommit underfund med det kan du gå vidare och planera själva genomförandet.

Här bör man titta på själva arbetet som måste genomföras. Har du kompetensen och tiden att göra detta själv? Tänk på att om du har ett stort hus och det är större ingrepp som måste göras kommer det antagligen krävas byggställningar monterade runt huset. Dessa kan både vara dyra och farliga att vistas på. Varje år dör flera personer på grund av fall från byggnadsställningar och många, många fler skadas. Om du går denna vägen ta det säkra före det osäkra, använd ett riktigt säkert fallskydd.

Även i detta stadiet kan det vara bra att prata med någon som är kunnig inom området, oavsett om det är en kompis som har erfarenhet eller ett proffs som du får hyra in.Tänk alltid på att då en renovation av fasaden är så omfattande och dyr är det bäst att inte snåla på material eller kompetens då det kan kosta sig i längden.