Inred med rätt nisch

När man ska inreda är det bra att ha en tydlig bild av hur man vill att det ska se ut. En bostad som inte har någon riktning löper risk att ge ett spretigt och rörigt intryck. Ofta finns det någonting som man gillar med varje stil, och självklart kan man blanda. Men snyggast blir det nästan alltid om man håller sig till en viss look i grunden för att sedan lägga till personliga detaljer.

Det är inte helt okomplicerat att komma fram till vilken typ av inredning som tilltalar en. Vissa drömmer sig tillbaka i tiden och förälskar sig i franska rustika möbler, medan andra vill ha den senaste hyperslimmade danska designen. Vintagevågen som drog fram för ett par år sedan visar inga tendenser på att försvinna, och det finns mängder med affärer, hemsidor och bloggar som har specialiserat sig på retromöbler. En snabb sökning på ett bloggverktyg som Pinterest genererar ett bildhav som känns som att en tidsmaskin har skickat dig 50 år bakåt i tiden.

shutterstock_269521472

Det är dock lätt att bli förblindad av helhetsintrycket av stajlade inredningsbilder. En fransk sekretär i massiv ek kan vara fantastisk i rätt sammanhang, men i den egna lägenheten kan en sådan möbel verka malplacerad. Man bör inte underskatta det enkla och stilrena – inredning som helt enkelt är funktionell utan att ta över rummet. Royal Design är ett utmärkt exempel på stilren och varierad folkhemslook. Att handla deras inredningsdetaljer på nätet är smidigare än att trängas i affärer, och med lite flyt kan man dessutom hitta bra erbjudanden.

En stil som har vuxit fram som en ny folkhemsdesign under de senaste åren är en inredningsfilosofi som kort och gott kallas Happy. Tanken är att grunden ska vara funktionell och enkel, men piffas till med lite färgklickar här och där – en färgglad fondvägg eller någon retromöbel. Perfekt för den som vill hitta balansen mellan att inreda stilrent och behålla släktklenoder och gamla favoritmöbler.