Dekorera ditt fönster

Alla hem har åtminstone ett eller ett par fönster och du kan med relativt enkla medel skapa en helt ny känsla i ett rum genom hur du dekorerar fönstret.

Ordet fönster kommer från latinets ”fenestra” men en fönsteröppning kallades tidigare vindöga som härrör från engelskans ”window” och norskans ”vindu” vilket är ett ord som finns kvar i många svenska dialekter. Tidigare var ett fönster endast ett hål i väggen med syfte att släppa in ljus med till följd att det också släppte in vind vilket är ursprunget till att det kallades vindöga. Fönstrets har flera viktiga funktioner för ditt hem, släppa in ljuset, ger ventilation, ger dig möjlighet att se vad som finns utanför ditt hem och de ska vara värme- och ljudisolerande. För arkitekten har också utformningen en central roll i dennes design och byggkonstruktion.

Många utav oss är väldigt medvetna om vad våra fönster betyder både för utsidan av vårat hus, för insidan och känslan i rummen men även för vår energiförbrukning. När vi idag byter ut våra fönster så köper vi ofta fönster med lång hållbarhet, underhållsfritt och högt energivärde. Hur fönstret ser ut kan förändra helt och hållet hur rummet upplevs. Hur ljust rummet är och vad man kan se genom fönstret är av betydelse när du ska välja hur du ska dekorera ditt fönster. Har du en väldigt vacker utsikt så är det dumt att täcka för den med tjocka gardiner och mycket växter i fönstret.

Lampor, blommor, ljuslyktor, dekorationer och gardiner kan göra att ditt fönster får ett helt annat utseende och blir som ett smycke för ditt rum.